Oversikt – AS med tingsinnskudd
Et aksjeselskap med tingsinnskudd er samme type selskap og følger de samme reglene som et vanlig aksjeselskap. Fordelen med denne typen AS er at du kan bruke eiendeler med en verdi på minimum kroner 30 000 istedenfor kontanter som aksjeinnskudd.
Et AS med tingsinnskudd passer for deg som behøver en seriøs selskapsform med begrenset risiko, lav aksjekapital og et gunstig skatteregime men som istedenfor å ha 30 000 kroner tilgjengelig har eiendeler til en verdi av minimum 30 000 kroner. Som eiendeler mener vi her anleggsmidler eller varige driftsmidler som for eksempel en bil, store verktøy, produksjonsmaskiner, aksjer etc.
I et AS med tingsinnskudd riskerer du ikke mer enn det du selv skyter inn i selskapet. Verken eiere eller ansatte personlig ansvarlig for verken underskudd eller utestående gjeld. Man kan derfor ta større risiko med et aksjeselskap en for eksempel med et enkeltpersonforetak. Videre er det mange gunstige måter å «spare» penger på i et aksjeselskap, noe som medfører at mange aksjeselskap blir opprettet som rene investeringsselskap.
I et aksjeselskap kan man ansette seg selv. Dette betyr at du får alle fordeler som er forbundet med et ansettelsesforhold. Du får rett på sykepenger, ledighetstrygd, statens satser ved reise mm.
Hva er inkludert i prisen?
Når du velger å benytte Oppstart.no til å etablere et AS med tingsinnskudd for deg, får du ditt eget komplette aksjeselskap levert på kortest mulig tid. Dersom du har behov for rådgivning i forhold til Oppstartsprosessen kan vi gjennom vår erfaring med etablering av selskaper, økonomistyring og gode samarbeidspartnere kunne være til god hjelp.
Etableringen inkluderer:
- Stiftelsespapirer
- Vedtekter
- Styrets redegjørelse om aksjeinnskuddet
- Åpningsbalanse
- Revisors uttalelse om redegjørelsen
- Revisors uttalelse om åpningsbalansen
- Revisors bekreftelse av aksjekapitalen
- Styremøteprotokoll for fravalg av revisor (ved behov)
- Samordnet registermelding – Del 1
I tillegg til Oppstart.no sitt honorar påløper et gebyr fra Brønnøysundregistrene på kroner 5 570(tidligere kroner 5 666).
Alt du behøver å gjøre er å sende inn bestillingsskjemaet til Oppstart.no, sammen med dokumentasjon på eiendelene du ønsker å overføre til selskapet. Se mer om krav til dokumentasjon på eiendelene under fanen «Starte AS med tingsinnskudd».
Dersom du fremdeles har spørsmål knyttet til om aksjeselskap er ett selskapsform for deg kan du lese mer om selskapsformen i fanene på denne siden.
Starte AS med tingsinnskudd
Når du har bestemt deg for at aksjeselskap er den rette selskapsformen for deg er det tid for å registrere selskapet ditt.
Det er flere fordeler med å bestille et AS med tingsinnskudd gjennom Oppstart.no:
- Du er sikret en rask oppstart av selskapet.
- Du er sikret at selskapet registreres på korrekt måte med alle nødvendige data i Brønnøysundregistrene.
- Du er sikret at du ikke pådrar deg unødvendige ekstrakostnader i forbindelse med registeringen av selskapet.
- Du får tilsendt pakke Oppstartshjelp med verdifulle tips for deg som firmaeier.
Fremdrift når du skal starte et AS med tingsinnskudd gjennom Oppstart.no
Det første du må gjøre er å sende inn bestillingsskjemaet for å starte et AS med tinsinnskudd gjennom Oppstart.no.
Ved bestilling av et aksjeselskap med tingsinnskudd stiller Oppstart.no noen krav til hvilke gjenstander som kan benyttes som aksjeinnskudd, samt dokumentasjonen av disse gjenstandene.
Oppstart.no godtar maks tre gjenstander som tingsinnskudd. Gjenstandene må være eiendeler som skal inngå i selskapets drift. Eksempler kan være en bil, anleggsmaskiner, store verktøy, aksjer eller liknende. Varer som skal selges videre godtas ikke som tingsinnskudd ved bestilling av aksjeselskap gjennom Oppstart.no. Videre må gjenstanden(e) dokumenteres gjennom faktura eller takst som ikke er eldre enn 3 måneder. Total verdi på gjenstandene må minimum være kroner 30 000,-.
Når Oppstart.no mottar bestillingskjemaet sender vi straks ut en e-post med skjema for bekreftelse av legitimasjon for alle stifterne. Når vi har mottatt bekreftet kopi av legitimasjon for alle stifterne i retur vil vi innen 2 – 3 laste opp alle nødvendige dokumenter, inklusive revisoruttalelser og erklæringer, for elektronisk signering i Altinn av alle som skal har roller i selskapet. Når alle dokumenter er klar for signering vil du motta en e-post med veiledning for hvordan du skal logge deg på Altinn, samt hvor du skal signere dokumentene vi har fylt ut for deg.
Når alle har signert meldingen tar det vanligvis Brønnøysund fra 2 – 5 virkedager før du er blitt tildelt et organisasjonsnummer. En utskrift fra Enhetsregisteret og fra Foretaksregisteret med blant annet selskapets organisasjonsnummeret sendes per post til selskapets firmaadresse.
Starte AS med tinsinnskudd i korte trekk:
- Send inn bestillingsskjema med dokumentasjon av aksjeinnskuddet i eiendeler.
- E-post med skjema for bekreftelse av legitimasjon sendes ut innen 1 virkedag.
- Returner bekreftet kopi av legitimasjon.
- Oppstart.no gjør klar alle dokumenter for etablering av selskapet i løpet av 2 – 4 virkedager for signering i Altinn.
- Du signerer i Altinn.
- Etter 2 -5 virkedager er alle opplysninger fra bestillingsskjemaet registrert i Brønnøysundregistrene.
Roller i et AS med tingsinnskudd
Aksjonær
Et aksjeselskap er eid av aksjonærer gjennom at aksjonærene eier aksjer i selskapet. Det kan være en eller flere aksjonærer i et aksjeselskap. En aksjonær kan enten være en privat person eller et annet selskap (aksjeselskap (AS), et ansvarlig selskap med delt ansvar (DA) eller et ansvarlig selskap (ANS)).
Styret
Aksjonærene velger styret som er det øverste organet i et aksjeselskap. Man har fire ulike roller i et styre; Styreleder, Nestleder, Styremedlem og Varamedlem. Et styre må minimum ha en Styreleder. En aksjonær kan også inneha en rolle i et styre.
Daglig leder
Styret velger daglig leder for selskapet. Daglig leder har ansvar for den daglige driften i selskapet som utføres av selskapets ansatte. En aksjonær og eller et medlem av styret kan ansettes som daglig leder.
Ansatte
Daglig leder er selv ansatt i selskapet. Videre kan daglig leder ansette flere arbeidstakere til andre stillinger i selskapet. Det er de ansatte som utfører de daglige oppgavene som gjør at selskapet tjener penger. En aksjonær kan ansettes i selskapet. Det samme kan et styremedlem.
For å inneha en rolle i et aksjeselskap må man være myndig og ha et norsk person- eller D-nummer. Dersom du verken har person- eller D-nummer kan Oppstart.no søke om et D-nummer for deg. Dette er en tilleggstjeneste som vi tar betalt for. Man behøver ikke å være bosatt i riket. Selskapet derimot må ha en fysisk besøksadresse i Norge.
Regnskap og Revisjon i et AS med tingsinnskudd
Man har bokførings- og regnskapsplikt i et aksjeselskap. Det å legge ressurser i å utarbeide et godt regnskap kan gi bedriften din en merverdi. Et godt utarbeidet regnskap kan hjelpe bedriften til å ta riktige avgjørelser for fremtiden. Revisjonsplikten for de minste aksjeselskapene er falt bort under visse forutsetninger. En revisor sitter likevel på høy kompetanse som kan komme bedriften til gode i mange tilfeller.
Regnskap
Bokføringsplikt betyr at du er pliktig til løpene å føre regnskap etter bokføringsloven og bokføringsforskriften. Lovverket stiller mange krav til hvordan bilag skal oppbevares og hvordan regnskapet skal dokumenteres og bokføres.
Regnskapsplikt betyr at man etter endt regnskapsår er pliktig til å utarbeide og sende inn årsregnskap. Årsregnskapet består av minimum resultat, balanse, noter, årsberetning og er offentlig tilgjengelig.
Oppstart.no anbefaler de aller fleste som starter et aksjeselskap å benytte seg av en regnskapsfører. Ved å benytte deg av en profesjonell samarbeidspartner til å bistå deg med regnskapet frigir du mye tid som du kan bruke til å generere inntekter til firmaet ditt. Dersom du velger en god regnskapsfører vil du også kunne få tilgang til gode rapporter basert på regnskapet ditt som kan benyttes til å ta bedre avgjørelser for bedriftens fremtid.
Revisjon
De minste aksjeselskapene har ikke plikt til å ha revisor (kriterier for å unnlate revisjon). Dette medfører en direkte besparelse per år fra kroner 10 000,- og oppover per aksjeselskap avhengig av størrelsen og kompleksiteten på regnskapet. Til tross for denne besparelsen er det viktig å ta en grundig vurdering om man skal ha revisor eller ikke. Revisorene sitter på en kompetanse som ofte kan oppveie kostnaden forbundet med revisjonen, og i flere tilfeller gi selskapet en merverdi.
Skatt i et AS med tingsinnskudd
Et aksjeselskap er et eget skattesubjekt. Det medfører at det skattemessige overskuddet i et aksjeselskap beskattes med en flat skatt på 22 %.
Dette skatteregimet gjør det gunstig å bruke et aksjeselskap som en «sparebøsse». Til sammenlikning skattlegges du marginalt omkring 44,5 % i et enkeltpersonforetak dersom du har en inntekt som medfører toppskatt. Dette medfører at dersom du skal reinvestere overskuddet i for eksempel aksjer, eiendom og liknende, vil du ha mer igjen å investere for i et aksjeselskap enn for eksempel i et enkeltpersonforetak.
I tillegg til en flat skatt på 22 % på skattepliktig overskudd regnes ikke realiserte og urealiserte gevinster på aksjer og fond innenfor EØS som skattepliktig inntekt. Dette gjør at du kan reinvestere hele gevinsten din uten å måtte skatte av den først. Det samme gjelder for utbytte man mottar fra selskap innenfor EØS.
14/10/2016OppstartOppstart
Merverdiavgift i et AS med tingsinnskudd
Dersom du driver med en merverdiavgiftspliktig virksomhet er du pliktig til å søke om opptak i merverdiavgiftsregisteret straks du har passert kroner 50 000,- i omsetning innenfor en periode på 12 måneder. Når du har passert kroner 50 000,- i omsetning skal du ikke fakturere kundene dine inklusive merverdiavgift før søknaden om opptak i merverdiavgiftsregisteret er godkjent og du har mottatt et merverdiavgiftsnummer.
Fakturaene som sendes ut fra og med fakturaen som gjør at omsetningen din passerer kroner 50 000 i omsetning og frem til du er registrert i merverdiavgiftsregisteret skal ikke faktureres med merverdiavgift. Kundene som mottar disse fakturaene må imidlertid etterfaktureres for merverdiavgift straks du har mottatt godkjenning av søknaden om opptak i merverdiavgiftsregisteret. Det kan derfor være lurt å påføre følgende tekst på alle fakturaer som sendes ut til kunder i perioden fra du passerer kroner 50 000,- i omsetning og frem til du er registrert i merverdiavgiftsregisteret:
« «Firmanavn» har passert omsetningsgrensen på 50 000,- kroner og har søkt om registrering i merverdiavgiftsregisteret. Straks vi er blitt tildelt et merverdiavgifts nummer vil vi etterfakturere merverdiavgift for denne fakturaen.»
Risiko i et AS med tingsinnskudd
Eierne, eller aksjonærene i et aksjeselskap, risikerer ikke å tape mer enn det de har betalt for aksjene de har i selskapet. Det er blant annet dette som skiller et aksjeselskap fra et enkeltpersonforetak. I et enkeltpersonforetak skiller man ikke mellom selskapets- og eiernes økonomi. Man kan derfor ta større risiko dersom man har et aksjeselskap.
Oppstart.no anbefaler å etablere et aksjeselskap dersom du gjennom din virksomheten risikerer å pådra deg gjeld og- / eller søksmål.
Lønn og uttak i et AS med tingsinnskudd
Du kan ansette deg selv i ditt eget aksjeselskap. Du mottar da lønn på lik linje med andre som du ansetter i selskapet ditt. Ved å motta lønn, samt betale arbeidsgiveravgift og skattetrekk av lønnen, opparbeider du deg sosiale rettigheter som rett på sykepenger, fødsels- / foreldrepenger, arbeidsledighetstrygd o.l.
Som bedriftseier kan du også ta ut utbytte fra ditt eget selskap. Et utbytte er en utbetaling til bedriftens aksjonærer (eiere) fra selskapets frie egenkapital. Du beskattes privat for utbyttet med en effektiv skattesats på 31,68 % (faktor 1,44 * 22 %)..
I et aksjeselskap får du refusjon av utgifter etter regning, men også etter statens satser. Det betyr at du kan velge om du ønsker å refundere utgifter etter regning eller om du ønsker å utbetale refusjonen basert på satser fastsatt i statens reiseregulativ.